စိတ္ေျပလက္ေပ်ာက္...




ဒီေန႔ တျခားျမိဳ႔တစ္ျမိဳ႔ကို သြားျဖစ္ပါတယ္။။
အဲ့ဒီျမိဳ႔ေလးမွာ ျမန္မာျပည္ကလူေတြမ်ားသလို ထိုင္းေတြလည္း
ရွိပါတယ္ ။။ အဲ့ဒီျမိဳ႔ေလးကိုသြားျဖစ္တိုင္း ထိုင္းေတြေရာင္းတဲ့ ဆူးပုပ္
မက်ည္းသီးစိမ္း ငွက္ေပ်ာေပါင္း(ဒီေန႔အဲ့ဆိုင္ပိတ္ပါတယ္) ယူနန္ေခါပုပ္
၀ယ္ျဖစ္ပါတယ္ ။။

ဒီေန႔ေတာ့ ဆူးပုပ္နဲ႔ မက်ည္းသီးစိမ္း ခရမ္းသီးေသးေသးလံုးလံုးေလး ေတြပဲ
၀ယ္ျဖစ္ပါတယ္။။ ခရမ္းသီးေသးေသးလံုးလံုးေလးကို ရွမ္းပဲပုပ္ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ျငဳပ္သီးစိမ္း နဲ႔ မီးဖုတ္ ေထာင္းစားရတယ္ လို႔ သူငယ္ခ်င္းက သင္ေပးပါ္တယ္။။


ျမိဳ႔ေလးကိုသြားတဲ့လမ္းတစ္ေလွ်ာက္မွာ ပန္းခင္း၀ါ၀ါေလးေတြေတြ႔လို႔ ကားေပၚကေန
ဓါတ္ပံုလွမ္းရိုက္လာခဲ့ပါတယ္ ။။ ဘတ္စ္ကားနဲ႔သြားတာမို႔ ကားေပၚကေန
ျဖစ္သလို ရိုက္လာခဲ့ရပါတယ္။။

(ဆူးပုပ္နဲ႔ပံုကင္မရာေန႔စြဲမွားျပန္ျပီ ..။။ခ်ိန္ျပီးျပီလို႔ထင္ထားတာ..
အခုေတာ့......ဟီးဟိ)

乾媽 နုအတြက္..အရုပ္ေလးေတြ




နုစံ..အရုပ္ေတြၾကိဳက္တယ္ဆိုတာ..
ဟိုအရင္....သူ႔ဘေလာ့ေတြစဖတ္ကတည္းကသတိထားမိပါတယ္။။
လူတစ္ကိုယ္ အၾကိဳက္တစ္မ်ိဳးေပါ့ေလ။။
က်ေနာ္ကေတာ့ အဲဒီေလာက္မၾကိဳက္ပါဘူး။။
ခ်န္းခ်န္းလည္း သိပ္မၾကိဳက္ပါဘူး။။ သူက ေဘာလံုးရူး
ေသနတ္ရူး ။။
အိမ္မွာျဖစ္သလိုေနေနရတဲ့ အရုပ္ေလးေတြ သူ႕ကိုနွစ္သက္ျမတ္နိုးတဲ့
သူဆီကိုေရာက္ရင္ စင္နဲ႔ ဘာနဲ႔ေနေနရမွာ ။။ အခုေတာ့..က်ေနာ့ဆီမွာ
အိတ္ထဲ ျဖစ္သလို ထည့္ထားခံရရွာတယ္။။
အိတ္အ၀ါေရာင္ထဲမွာထည့္ျပီး အိမ္အေနာက္ဖက္မွာ ပစ္ထားရတယ္။။
(နုေရ မငိုနဲ႔ေနာ္..)
ခုနမွ နုရဲ႔ပို႔စ္ကိုဖတ္ျပီး သြားထုတ္ယူလာပါတယ္။။
ရွဴစားေတာ္ မူၾကကုန္.............
ျပီးရင္....မားနုဆီ ပို႔ေပးလိုက္ခ်င္တယ္။။
နုေရ...အျပီးေမြးစားလိုက္ေတာ့ေနာ့..။။

မွတ္ခ်က္။။ ။။ ကင္မရာအခ်ိန္ကို မတိုက္ထားမိဘူး။။ ၂၉ရက္ေန႔ မနက္ ျဖစ္ရမွာ
၂၈ရက္ေန႔ ညေနျဖစ္ေနတယ္..ေဆာတီးေနာ္။။
ဘေလာ့ပူးလစ္စ္ေတြကိုေၾကာက္လို႔ အရင္ရွင္းျပထားတာပါ။။ဟီးးဟိ

စိတ္ထဲရွိတာ....


နွစ္စဥ္ ဒီအခ်ိန္ေတြမွာ...
အလုပ္ေတြရွုပ္ျပီး အသက္ရွုမ၀ခ်င္ဘူး။။
လကုန္ခါနီးျပီ...
စာရင္းေတြ မခ်ဳပ္ရေသးဘူး။။
သူေဌးမ ျပန္ေရာက္ေတာ့မယ္။။
အလုပ္ေတြ မျပီးျပတ္ေသးဘူး။။
နွစ္သစ္ကူးေတာ့မယ္။။
အေရာင္းေတြ မလိုက္ေသးဘူး။။
ဒီလိုခံစားခ်က္ေတြ နဲ႔ငါ...
ေနာက္ျပန္မလွည့္ရဲဘူး။။။။

ကင္မ္ခ်ီးဟင္းရည္ပူပူေလာင္ေလာင္ေလးး






အခုတေလာ ရာသီဥတုေအးလာေတာ့ ပူပူေလာင္ေလာင္
အရည္ပါတဲ့ ဟင္းမ်ိဳးပဲ ခ်က္စားမိတယ္ ။။ နိနိလည္း ပူပူေလာင္ေလာင္
ၾကိဳက္တယ္ဆိုပဲ ။။ အခုခ်က္တဲ့ ဟင္းရည္ကိုေတာင္ စားရင္းေအးသြားလို႔
ထပ္သြားေႏြးျပီး စားပါတယ္။။ (အိုဗာတင္းေလ..)


ကင္မ္ခ်ီး တစ္ထုပ္ ။၀ယ္ထားတာအနည္းဆံုး တစ္ပတ္ နွစ္ပတ္ေလာက္ရွိမယ့္
ကင္မ္ခ်ီး ဆို ပိုစားေကာင္းပါတယ္။။လတ္ဆပ္တဲ့ ကင္မ္ခ်ီးဆို အရသာေပါ့မယ္ ။

ငါးေသးေသးေလးအေျခာက္ အနည္းငယ္ ။ ၾကက္သြန္နီဥၾကီးတစ္၀က္ပါးပါးစိပ္ထား
အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရ၄ပံု၃ပံုထည့္ပါ ။ကင္မ္ခ်ီးအခ်ဥ္ဖတ္ေတြ ထည့္ပါ။ အပင္လိုက္ဆို
ဓါးနဲ႔လွီးေပးပါ ။။ ငါးေျခာက္ေလးေတြကိုေရေဆးထည့္ပါ ။ ၾကက္သြန္နီစိပ္ျပီးသားကို
ထည့္ပါ ။။ မီးဖြင့္နိုင္ပါျပီ ။။ဆူတဲ့အထိေစာင့္ျပီး မီးေသးေသးေျပာင္းေပးပါ ။
၄၅မိနစ္ကေန တစ္နာရီေလာက္ထိ တည္ပါ။ လိုအပ္ရင္ ေရထပ္ျဖည့္ေပးပါ။။
ပဲျပား ၾကိဳက္ရင္ တစ္ဗူးအစိပ္ေသးစိပ္ျပီး ထည့္ပါ။။
ျပီးရင္ tuna fish ငါးေသတၱာဗူးတစိ္ဗူး ထည့္ပါ ။။ မီး ကို အလယ္အလတ္ေလာက္ေျပာင္းပါ။။
၅မိနစ္ေလာက္ေနရင္ စားနိုင္ပါျပီ။။

tuna ကို ခ်ခါနီးမွထည့္ရတာက ခ်က္တာၾကာရင္ ငါးအသားေတြရင့္သြားတတ္လို႔ပါ။။
ၾကက္သြန္ျမိတ္ရွိရင္ လွီးထည့္ေပးပါ။။

စားသံုးနိုင္ပါျပီ။။ တြဲဖက္စားလို႔ေကာင္းမယ့္ ဟင္းကေတာ့ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ပါ။။
ၾကက္သြန္နီနဲ႔ပဲေၾကာ္ေၾကာ္ ။ ဒီအတိုင္းပဲေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ စားေကာင္းပါတယ္။

ကင္မ္ခ်ီးနဲ႔ ငါးေသတၱာမွာ အငန္ဓါတ္ေတြရွိတဲ့အတြက္ ဆားမလိုအပ္ပါဘူး။။
ၾကက္သြန္နီထည့္ခ်က္တဲ့အတြက္လည္း အခ်ိဳဓါတ္ပါျပီးသြားပါျပီ။။


အမဲသားမုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ေၾကာ္


မေန႔ကတည္းက အလုပ္ေတြပံုေနတယ္..
ည အိမ္ျပန္ေရာက္ေတာ့ ဘေလာ့မလည္ပဲလည္း မေနနိုင္ဘူး။။
ဒီေန႔ ေနမေကာင္းျဖစ္တယ္ ။ ဆန္ျပဳပ္ပဲ ျပဳပ္ေသာက္တယ္။။
မမေကအိုအမ္ ေဟာတာမွန္သြားျပီ။။ ၾကက္စြပ္ျပဳပ္ျပီး ဘာျပဳပ္လဲ။
ဆန္ျပဳပ္လားတဲ့ ။။ တကယ္ပဲ ဆန္ျပဳပ္ျပဳပ္စားပါတယ္ ။။ အမွန္က
ဘဲဥဆားငန္ေလးနဲ႔တင္ စားမလို႔ပါပဲ။။ မုန္ညွင္းခ်ဥ္တည္ထားတာ
အသင့္ရွိေနတာနဲ႔ အမဲသားအေၾကသားရွိေနတာနဲ႔။ အမဲသားမုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ေၾကာ္
ေၾကာ္ျဖစ္လိုက္တယ္။။


အရင္ အမဲအေၾကသားကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကာညိဳ႔အငန္ ဂ်င္းနဲ႔ နယ္ထားပါတယ္။။
ျပီးေတာ့ ရွဲကနဲေနေအာင္ ၃၀စကၠန္႔ပဲေၾကာ္ပါတယ္။။ ခပ္ျမန္ျမန္ေလး ဆယ္လိုက္ပါ။။
ျငဳပ္သီး အရွည္ေျခာက္ သံုး ေလးေတာင့္ေလာက္ကို တူးေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ။။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လံုးကို စိပ္ထားပါ ။။ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ကိုလည္း ခပ္ေသးေသးျဖစ္ေအာင္စိပ္ပါ။။
ခရမ္းခ်ဥ္းနဲ႔ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ကို ေၾကာ္ပါ ၁မိနစ္ ။။ ျပီးရင္ ေၾကာ္ျပီးသား အမဲသားနဲ႔ ျငဳပ္သီးေၾကာ္
ကိုထည့္ေမႊပါ ။ၾကာညိဳ႔အငန္ နဲနဲ ထည့္ေပးပါ ။။၁မိနစ္ ေလာက္ဆို ၾကက္သြန္ျမိတ္စိပ္ထား
တာကို ျဖဴးျပီး ဒယ္အိုးေပၚက ခ်နိုင္ပါျပီ။။

ဆားမထည့္ပါဘူး ။။ၾကာညိဳ႔အငန္နဲ႔တင္ လံုေလာက္ပါျပီ။

အမွန္က အမဲသားမုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ေၾကာ္ကို တင္ဖို႔ရာစိတ္ကူးမရွိလို႔ အဆင့္ဆင့္
ရိုက္မထားမိပါဘူး ။။ စားခါနီးမွ သတိရျပီး ရိုက္မိတာပါ။။

အမဲသားမစားတဲ့သူမ်ား ၾကက္သားကိုအစားထိုးနိုင္ပါတယ္။။

မွတ္ခ်က္ ။။ ။။ က်ေနာ္ ေမျမိဳ႔မွာေနတုန္းက စခ်က္တတ္တဲ့ဟင္း...
ဒီဟင္းတစ္မ်ိဳးပဲခ်က္တတ္ပါတယ္ ။။ အေဖေၾကာင့္ခ်က္တတ္တယ္ဆို မမွားပါဘူး။။
ဒီရိုးရာဟင္းေလးကို အေဖအရမ္းၾကိဳက္ပါတယ္။။
လာမယ့္ ဇႏၷ၀ါရီ၂၁ ဆို ၁၁နွစ္ရွိျပီ အေဖေရ..အေဖ့ကို သတိယလိုက္တာ။။


ဒန္ေပါက္









ဒီေန႔ ဒန္ေပါက္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။။ နုေၾကာင့္ ခ်က္ျဖစ္တယ္ဆို မမွားပါဘူး။။
ဒန္ေပါက္ မဆလာၾကိတ္ျပီးသားကို ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ နဲ႔ ဆား သၾကားကို
ေရာထားတဲ့ အစာကို အေမက အျမဲလုပ္ေပးေလ့ရွိပါတယ္။။ ကိုယ္ျပန္ရင္ျဖစ္ျဖစ္
အသိျပန္ရင္ျဖစ္ျဖစ္ ထည့္ေပးတတ္ပါတယ္။။ က်ေနာ္က ဒန္ေပါက္ သိပ္မၾကိဳက္ပါဘူး။။
ခ်က္ရင္ေတာ့ စားျဖစ္တယ္။ မဆလာအနံ႔ မခံနိုင္လို႔ပါ။ သၾကားထည့္ရတဲ့အေၾကာင္းရင္းက
အိမ္က မားေရာ က်ေနာ္ပါ အခ်ိဳမွဳန္႔ မၾကိဳက္လို႔ပါ။။ အခ်ိဳမွဳန္႔ၾကိဳက္တတ္တဲ့သူမ်ား
အခ်ိဳမွဳန္႔ ထည့္ခ်က္နိုင္ပါတယ္။။


ဆားနဲနဲနဲ႔ ေထာပတ္ထည့္ထားတဲ့ ဆန္ကို အရင္ခ်က္ပါ။။(ပံုမွာ ထမင္းအျဖဴထည္ခ်ည္းက
ဆားနဲ႔ ေထာပတ္ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းပါ) ထမင္းက်က္ရင္ ထမင္းကို တူနဲ႔ သမေအာင္
ေမႊေပးပါ ။။ ျပီးရင္အေပၚမွာေျပာထားတဲ့ ေလးမ်ိဳးစပ္အစာ နဲ႔ စပ်စ္သီးေျခာက္ ကို
ထမင္းေပၚမွာ ျဖဴးလိုက္ပါ ။။ ဒန္ေပါက္အေရာင္ အနီနဲ႔ အစိမ္းကိုလည္း ေရေဖ်ာ္ျပီး
အနည္းငယ္ ဖ်န္းေပးပါ ။။ ျပီးရင္ ၅မိနစ္ ခလုပ္ ထပ္နွိပ္ျပီး ခ်က္ပါ ။။


သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။။ ၾကက္သားကို မေန႔ညကတည္းက ဆားနဲ႔နွက္ထားပါ။။
ဂ်င္းစိမ္းရည္ ညွစ္ ။ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း ျပီး နွက္ထားပါ ။ က်ေနာ္ကေတာ့
ဒယ္အိုးထဲမွာ ဒီအတိုင္း မီးေသးေသးနဲ႔ ခ်က္ပါတယ္။။ ဆီထပ္မထည့္ပါဘူး။။
(နိုင္ငံျခားက ၾကက္ေတြ အဆီေတြတအားမ်ားလို႔ပါ) ခ်က္ရင္း သူ႕ဟာသူ
အဆီေတြ ထြက္လာပါတယ္။။မဆလာၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ နဲနဲထည့္
ခ်က္နိုင္ပါတယ္။။ ဒီတစ္ခါ ၾကက္သားမွာတာ..ေပါင္ကို နွစ္တံုးပဲတံုးေပးခိုင္းတာ
ခ်က္ဟင္းလို အတံုးေသးေသးေတြ လုပ္ေပးလိုက္တာနဲ႔..အခုလို ၾကက္သား
အတံုးေလးေတြ ျဖစ္သြားရပါတယ္။။ သည္းခံစားပါေနာ္ ။။ (စားရတဲ့ သူငယ္ခ်င္းက
”” ကမၻာ့စီပြားေရးပ်က္တာနဲ႔ နင္လည္း ကပ္ဆိုက္ျပီး ၾကက္သားတံုးေသးသြားတယ္””
တဲ့..)


အရည္ေသာက္ကေတာ့ ျမန္မာတန္းဖက္မေရာက္လို႔ စြန္တန္ (酸湯)ခ်ဥ္ရည္နဲ႔ပဲ
ျဖစ္သလို စားၾကပါေနာ္။။ ပံုထဲက စြန္တန္မွာ ေရေႏြးပူမေလာင္းရေသးဘူး ။
ကိုယ့္ဟာကိုယ္...ေရေႏြးလာင္းစားၾကပါေနာ္။။

(
နုေရ......ခ်က္ေကြ်းျပီေနာ္..ဟီးးဟိ)

ၾကက္စြပ္ျပဳပ္





ဒီေန႔ ရာသီဥတုေအးေအးနဲ႔ ၾကက္စြပ္ျပဳပ္ ျပဳပ္ဖို႔ စိတ္ကူးပါတယ္။။
သိပ္မေအးေပမယ့္လည္း စားခ်င္စိတ္နဲ႔ ဇြတ္ေအးတယ္လို႔ ယူဆလိုက္ေတာ့တာပါပဲ။။
ဒီေန႔ျပဳပ္တဲ့ ၾကက္စြပ္က က်ေနာ္တို႔ အိမ္မွာ ျပဳပ္ေနက် ၾကက္စြပ္မဟုတ္ပါဘူး။။
ဒီက လူေတြ လုပ္ေနက် နည္းေလးပါ။။ ပံုမွာပါတဲ့ အျပားခ်ပ္ေလးက 當歸 =သန္းေကြး
လို႔ေခၚပါတယ္ ။။ အနီေရာင္ စပ်စ္ေျခာက္လိုက 枸杞 =ကံုပ္ က်ိ လို႔ေခၚပါတယ္။။
ဂ်င္း (ခ်င္း) တစ္တက္ ။ ျဖစ္နိုင္ရင္အိမ္ေမြးၾကက္ တစ္ေကာင္ (လူနည္းရင္ ေပါင္ နွစ္ေပါင္)
တရုတ္ ဟင္းခ်က္ဆန္အရက္ အနည္းငယ္ ။ ၾကက္သားကို အေနေတာ္ ခုတ္ထစ္ျပီး
ဆားနဲ႔ နယ္ထားေပးပါ ။။ ၃နာရီေလာက္ (တစ္ညအလိုက ဆားနယ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ
ထည့္ထားနိုင္ပါတယ္) ။။



ခ်က္ခါနီး ေရေဆးေပးပါ ။။ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရ ၃/၄ ပံုေလာက္ ထည့္ထားျပီး ၾကက္သား
ဂ်င္း ။ ကံုပ္က်ိ ။ သန္းေကြး တို႔နဲ႔ စခ်က္နိုင္ပါျပီ။။ ခ်က္ေနတုန္း အတတ္နိုင္ဆံုး အိုးဖံုး
အျပည့္ မဖံုးမိပါေစနဲ႔ ။။ ဟင္းရည္စဆူ ကတည္းက ထြက္လာတဲ့ အျမဳပ္ေတြကို ဇြန္းနဲ႔
ဆယ္ေပးပါ။။ ထြက္လာတဲ့ အဆီေတြကိုလည္း ဖယ္ထုတ္ေပးပါ။။ (က်ေနာ္ ၾကက္စြပ္
ျပဳပ္က ထြက္လာတဲ့ အဆီကို မစားပါ။။) ဒါမွ စြပ္ျပဳပ္ရည္က သန္႔ရွင္းၾကည္လင္ျပီး
စားခ်င္စားဖြယ္ ျဖစ္လာမွာပါ ။။ နာရီ၀က္ ။၄၅မိနစ္ေလာက္ေနရင္ ရပါျပီ။။
ဆားကို ခ်ခါနီးမွ လိုအပ္သလိုထည့္ပါ ။။ စားခါနီး ၾကက္သြန္ျမိတ္ ျဖဴးျပီးစားပါ။။


အိမ္မွာလုပ္စားေနက် ၾကက္စြပ္ျပဳပ္ကို ေနာက္ရက္မွ လုပ္ျပီးတင္ပါ့မယ္။။
အေအးပိုင္းမွာေနတဲ့သူေတြ အတြက္ အဆင္ေျပပါတယ္။။ အားလည္းရွိေစတယ္။။
အရင္ကဆို ေမာင္အၾကီးနဲ႔ အငယ္မ ကို ၾကက္စြပ္ျပဳပ္လုပ္စားဖို႔ သတိေပးေနက်။။
ဒီနွစ္ေတာ့ မေျပာမိေသးဘူး ။။



မွတ္ခ်က္။။။ စီေဘာက္စ္အတြက္ ေကြ်းဖို႔ေျပာေနတဲ့ နုတို႔ မခ်ိဳသင္းတို႔
အားရွိေအာင္ ၾကက္စြပ္ျပဳပ္ေလး ေသာက္လိုက္ပါႈဦး ။။