အရင္က ေပါက္

နိုင္ငံျခားထြက္လာခါစက...
ထမင္းလည္းမခ်က္ဘူး...
ဟင္းလည္းမခ်က္တတ္ဘူး...
ေစ်းေတာ့နည္းနည္းပါးပါး၀ယ္ဖူးပါတယ္...
(အိမ္က သတ္မွတ္ေပးတဲ့ဆိုင္ေတြဆီကပဲေပါ့..တျခားဆိုင္ဆိုမ၀ယ္တတ္ေတာ့ဘူး)
မွတ္မိေသးတယ္...
ဒီကိုထြက္လာခါစက...အမ်ိဳးတစ္ေယာက္အိမ္မွာေန႔တိုင္းထမင္းစားတယ္..
တစ္ေန႔ေတာ့....ကိုယ့္ကိုတာ၀န္ေပးလာပါတယ္...
သူအျပင္သြားစရာရွိလို႔တဲ့ သူ႔အိမ္သားေတြကို ပန္းမံုလာေၾကာ္ေကြ်းလိုက္ပါတဲ့
ပန္းမံုလာကိုလည္းသူကလွီးခြ်တ္ျပီးသားအသင့္လုပ္ေပးထားတယ္..
ေၾကာ္ရံုပါပဲ..
ျပႆနာလာပါျပီ...
ပန္းမံုလာကိုဒယ္အိုးထဲထဲံ့ျပီး..
အိုးဖံုး..ဖံုးရမလား..မဖံုးရဘူးလားဆိုတာ..မသိပါဘူး...
အို........အစိမ္းေၾကာ္ေၾကာ္တာပဲ ဖံုးစရာလိုမယ္မထင္ပါဘူးေလ..ဆိုျပီး
မဖံုးပဲထားလိုက္တယ္..
အိမ္သားေတြထမင္းစားၾကတဲ့အခါ ပန္းမံုလာေၾကာ္က အစိမ္းၾကီးေတြရွိေသးတယ္..
ဦးေလးၾကီးက ဒီဟင္းမက်က္ေသးဘူးဆိုျပီးထပ္ေၾကာ္ပါတယ္...
အဟီးဟိ...
မွတ္မိပါေသးတယ္..
အိမ္မွာေနတုန္းက...တရက္...ငါးဟင္းဆီျပန္ခ်က္တတ္ခ်င္တယ္ဆိုျပီး..
ခ်က္ၾကည့္ပါတယ္...
ငါးကအတြင္းသားမက်က္ပါ...ဆားအလြန္ေပါ့ပါတယ္....
(ကြ်န္ေတာ္ အငန္မၾကိဳက္ပါ..အခ်ိဳမွဳန္႔မၾကိဳက္ပါ)
ေမာင္ေလးေတြနဲ႔ညီမေလးကကြယ္ရာမွာ နွာေခါင္းရွံဳ႔ပါတယ္..
ေနာက္တခါ ေပါက္ ကို ေပးမခ်က္ပါနဲ႔..လို႔ အေမ့ကိုေျပာပါတယ္...
ေၾသာ္................
တခါက...
တခါက............




ပုဇြန္ပင္စိမ္းေၾကာ္ နဲ႔ ဖီတန္(ေဆးဘဲဥ)သုတ္



ဟီးဟိ...
မေန႔ကညီမေလးကလာၾကည့္ျပီး..
ေပါက္ ဘေလာ့က ဟင္းေတြအေၾကာင္းခ်ည္းပဲတဲ့..
ဒီေန႔လည္းဟင္းအေၾကာင္းပါေျပာပါရေစ..
၁)ပုဇြန္ကိုေက်ာခြဲေရေဆးထားျပီး.၁၅မိနစ္ေလာက္
.ၾကက္သြန္ျဖဴ ..ၾကာညို႔အငန္..နဲ႔နွက္ထားေပးပါ
၂) ၾကက္သြန္နီ၁၊၄ စိပ္ထား..ျငဳပ္သီးေျခာက္အသင့္ျပင္ထား
ခရမ္းခ်ဥ္၁လံုး၈စိပ္စိပ္ထားပါ...
၃) ပင္စိမ္းအနည္းငယ္ေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါ...
ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီသင့္သလိုထဲ့ျပီးဆီက်က္လွ်င္
နွက္ထားတဲ့ပုဇြန္ကို ရွဲကနဲျမည္ေအာင္ေၾကာ္ပါ...၁မိနစ္ေလာက္..
ခ်က္ခ်င္းပန္းကန္တလံုးထဲမွာဆယ္ထားပါ..
ဆီနဲနဲထပ္ထဲ့ျပီးျငဳပ္သီးေျခာက္ကိုအရင္ေၾကာ္ပါ..
ျပီးရင္..ၾကက္သြန္နီစိပ္ျပီးသားထဲ့ေၾကာ္ပါ..ျပီးရင္ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲ့ေၾကာ္
ခရုဆီနဲနဲ နဲ႔ ဆားထဲ့ပါ..၂မိနစ္ၾကာေၾကာ္ပါ
ျပီးရင္ ေၾကာ္ျပီးသားပုဇြန္နဲ႔...စစ္ထားတဲ့ပင္စိမ္းထဲ့ျပီး
၁မိနစ္ေၾကာ္ပါ...
သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ....
ေအာ္..
ျပီးေတာ့ဖီတန္(ေဆးဘဲဥ)လည္းသုတ္ပါတယ္..
ဖီတန္ကေတာ့လူတိုင္းသုတ္တတ္မွာပါ...






မုန္လာဥဟင္းရည္



ငါးေၾကာ္ခ်က္နဲ႔ တြဲစားဖို႔...
မုန္လာဥဟင္းရည္ခ်က္ပါတယ္..
လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့...
၁) မုန္လာဥ ထက္ခ်မ္းခြဲျပန္စိပ္ထား..
၂) ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅..၆..ဥ ဓါးျပားရိုက္ျပန္စိပ္ထား..
၃) ငါးေသးေသးေလးအေျခာက္ေရေဆးထား
္(ငါးေျခာက္ေသးေသးေလးကကိုရီးယားနဲ႔ ဂ်ပန္မွာအသံုးမ်ားပါတယ္)
အိုးတစ္လံုးထဲမွာေရ..သင့္ေအာင္ထဲ့ျပီး ..(၂) နဲ႔( ၃) ကိုထဲ့က်ိဳထားပါ..
..မီးအလတ္စားနဲ႔တည္ပါဲ႔..ေရခန္းရင္ ေရထပ္ထဲ့ပါ..
မိနစ္၂၀ၾကာရင္..(၁)ကိုထဲ့ပါ ..ဆားသင့္သလိုထဲ့ပါ..
ဟင္းခ်ိဳမွဳန္႔မစားလို႔..ဒီအတိုင္းခ်က္ပါတယ္..ငါးေျခာက္ကအခ်ိဳဓါတ္ပါပါတယ္
မုန္လာဥနွဴးတဲ့အထိခ်က္ပါ..ျပီးရင္..မီးပိတ္ျပီးးၾကက္သြန္ျမိတ္ ခပ္ေပးပါ..
ငါးေၾကာ္ခ်က္နဲ႔ လိုက္ဖက္ပါသည္။။
နိေရ...
ငါးေၾကာ္ခ်က္မၾကိဳက္ရင္..ဒီဟင္းရည္နဲ႔ပဲေမွ်ာရမွာေနာ္..ဟီးဟိ









秋刀魚(ဂ်ပန္လိုhiragana ငါး)ကိုေၾကာ္ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္..
အခုခ်က္တဲ့နည္းကေတာ့..ကိုရီးယားမွာေနတဲ့တရုတ္(္山東人)ေတြ
ခ်က္တဲ့နည္းေလးပါ..
ကိုယ့္သူေဌးကကိုရီးယားတရုတ္ဆိုေတာ့..အခုလိုအခ်ိန္ေဆာင္းဦးဆိုရင္..
ဒီဟင္းခ်က္စားေလ့ရွိပါတယ္...
ဒီငါးကေစ်းလည္းသက္သာ..စားလို႔လည္းေကာင္းဆိုေတာ့..အျမဲခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္..
ေပါေခ်ာင္ေကာင္းေပါ့..အဟဲ..
1) ငါးကိုအတံုးတံုးထားပါ....ဆားနဲနဲေလးနဲ႔နယ္ထားပါ
၂) ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထား..ၾကက္သြန္ျဖဴဓါးျပားရိုက္ျပန္စိပ္ထား..
ျငဳပ္သီး၄..၅ေတာင့္ေလာက္လွီးထား..ၾကက္သြန္ျမိတ္၂ပင္၃ပင္...လွီးထား...
ဂ်င္းစိမ္းအျပားလွီးထားပါ..
၃)ကိုရီးယားျငဳပ္သီးမွဳန္႔အနည္းငယ္ နဲ႔ၾကာညို႔အငန္( ပဲငန္ျပာရည္အၾကည္)၅ဇြန္းေလာက္
သၾကားနဲနဲ...
ငါးကိုအရင္ေၾကာ္ပါ...မီးေသးေသးနဲ႔ ၂၅မိနစ္ေလာက္...ျပီးရင္ဒယ္အိုးေဘးကိုပို႔ထားပါ..
၂ ကိုပံုပါအတိုင္းထဲ့ေၾကာ္ပါ...၂မိနစ္ေလာက္..ျပီးရင္..၃ကိုထဲ့ေၾကာ္ပါ....
ၾ၂နဲ႔၃ကို.. ၂မိနစ္ေလာက္ေမႊေၾကာ္ပါ..ျပီးရင္ေဘးကငါးေၾကာ္ကိုေရာေမႊေၾကာ္ပါ..
၅မိနစ္ေလာက္...
စားနိုင္ပါျပီ...
ေရမထဲ့..ဆားထပ္မထဲ့ပါ...


fashions




ဒီေန႔ေတာ့...
ကိုယ္နဲ႔နီးစပ္တဲ့အ၀တ္အစားပံုေလးေတြတင္လိုက္ပါတယ္...
ကိုယ္နဲ႔မလိုက္ဖက္ေပမဲ့..နိတို႔...နုတို႔...မတန္ခူးတို႔အတြက္ေပါ့...
အညိဳေရာင္ေလးကေတာ့...လက္ျပန္လိပ္တင္ထားတဲ့စတိုင္လ္က..ဒီနွစ္ေခတ္စားပါတယ္...
မိန္းမ၀တ္ရွပ္အက်ၤ ီပဲျဖစ္ျဖစ္..အပါးစားကုတ္အက်ၤ ီမွာ..အခုလိုစီလြန္ဆန္ဆန္ဆြယ္တာေလးမွာ
လက္လိပ္တင္ျပီး..ၾကယ္သီးတပ္တာေပၚတာမ်ားပါတယ္..
အသားေရာင္တြင္းဆက္ set ေလးကေတာ့..ျမန္မာျပန္လို႔ထမီနဲ႔၀တ္လည္းအဆင္ေျပတဲ့ဒီဇိုင္းေလးပါ

ရွမ္းပဲပုပ္အရည္ေသာက္ျမီးရွည္...




ဒီေန႔ည..ျမီးရွည္လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္...
ရွမ္းပဲပုပ္အရည္ေသာက္ျမီးရွည္ကို...ကြ်န္ေတာ္ဒီကိုေရာက္မွစားဖူးတာပါ..
အရင္ျမန္မာမွာေနတုန္းက..အိမ္ကလုပ္ရင္..ေကာ္ရည္နဲ႔ပဲငပိခ်ဥ္စပ္နဲ႔
ျမီးရွည္အသုတ္ပဲစားဖူးတယ္....သူမ်ားအေခၚမန္းေလးျမီးရွည္ေပါ့..
အရည္ေသာက္ျမီးရွည္လုပ္တဲ့အသိကို..လုပ္နည္းမေမးရဲလို႔..ကိုယ့္ဟာကိုယ္
စမ္းခ်က္ၾကည့္ပါတယ္..စားလိုက္ရတဲ့သူငယ္ခ်င္းကၾကိဳက္တယ္ေျပာပါတယ္..ငွဲငွဲ
မေမးရဲတဲ့အေၾကာင္းရင္းကတခ်ိဳ႕ေသာ..အိမ္ေထာင္ရွင္မိန္းမမ်ားဟာ..ဟင္းခ်က္နည္းကို..
သိပ္သိပ္လ်ိဳ႔၀ွက္တတ္ၾကပါတယ္..(အထူးသျဖင့္..ကြ်န္ေတာ္တို႔လူမ်ိဳးေတြ..မ်က္ေမွးေလးေတြေပါ့)
ေပါက္ခ်က္တဲ့နည္းကေတာ့.........
ၾကက္သြန္နီဥၾကီး၁လံုးအနည္းငယ္ပါးပါးစိပ္..ၾကက္သြန္ျဖဴဓါးျပားရိုက္ျပန္စိပ္..ဂ်င္းတစ္တက္လွီးထား..
ျငဳပ္သီးမွဳန္႔(ကိုရီးယားျငဳပ္မွဳန္႔ပိုေကာင္းပါေၾကာင္း..အေရာင္လွလို႔)..ခရမ္းခ်ဥ္သီး၂လံုးေလာက္..
ရွမ္းပဲပုပ္၃...၄..ခ်ပ္ေလာက္ကိုမီးကင္ျပီးအမွုန္႔မညပ္တညပ္ေထာင္းထား...ဆီသက္..
ျပီးရင္..အေနေတာ္တံုးထားတဲ့ၾကက္သားထဲ့ေၾကာ္(အရိုးအသားတြဲရက္)
၃မိနစ္ေလာက္ေမႊျပီးရင္..ၾကက္ရိုးဟင္းရည္ရွိၾကက္ရိုးဟင္းရည္ထဲ့..မရွိလည္းေရထဲ့..
ဆားသင့္သလိုထည့္..အခ်ိဳမွဳန္႔ကေတာ့မစားလို႔မထည့္ပါဘူး...
ၾကက္သြန္နီရဲ႔အခ်ိဳဓါတ္နဲ႔..ၾကက္သားအခ်ိဳဓါတ္နဲ႔တင္လံုေလာက္ေနပါျပီ..
မီးမျပင္းေစပဲ..တည္ထားပါ..တရုတ္မဆလာရွိရင္ထည့္ေပးပါ..၄၅မိနစ္ေလာက္ဆိုမိးဖိုေပၚကခ်လို႔ရပါျပီ။။
ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့..ၾကက္သားကိုတစ္ရက္ေစာျပီးဆားနဲ႔နွက္ထားတတ္ပါတယ္..
ခ်က္ခါနီးေရတခ်က္ေဆးေပးပါတယ္....ၾကက္ေျခေထာက္..လည္ပငး္ရိုး..အကုန္ထည့္ပါတယ္။။
ျမီးရွည္ေျခာက္ကို..၃နာရီအလိုေလာက္ကတည္းကေရစိမ္ထားရပါတယ္...
နံနံပင္ၾကက္သြန္ျမိတ္လွီးျပီးအသင့္ျပင္ထား...ျငဳပ္သီးဆီ.ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္..မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္..ထဲ့စား
ဒီေန႔အိမ္မွာနွမ္းေထာင္းဆီခ်က္ကုန္ေနလို႔မထဲ့လိုက္ရဘူး..
ျမီးရွည္ေျခာက္က..ျမန္မာျပည္ကလာတာ..ရွာ၀ယ္လို႔ေကာင္းေအာင္လို႔..ထဲ့ထားေပးလိုက္ပါတယ္..








သစ္သီး



ျမန္မာလို..ဘာအသီးေခၚလဲေတာ့မသိဘူး..
ေတာင္းထဲမွာ..သေဘၤာသီးရယ္..ဂရိတ္ဖရုသီးရယ္..အနီေရာင္နဲ႔မီးေတာက္လို
အသီးရယ္...ထဲ့ထားတာပါ..
ဒီအနီေရာင္သစ္သီးက..၀မ္းပူက်ေစတယ္..တဲ့..
တရုတ္လို火龍果 လို႔ေခၚပါတယ္..