9/26/2009

အလြမ္းစာ..



ဒီမုန္႔ေလးက 油香 (ယို ရွမ္း) လို႔ေခၚပါတယ္..
ကိုယ္တို႔ဘာသာေရး ပြဲေတာ္ေတြမွာ လုပ္တတ္တဲ့ မုန္႔ေလးေပါ့...
ငယ္ငယ္တုန္းက (အဖြားရွိစဥ္..) လုူပ္တဲ့မုန္႔က ဒီပံုစံေတာ့မဟုတ္ဘူး။။
ဆႏြင္းမကင္းပံုစံေလးေတြ အေပၚကေန တူေလးနဲ႔ လိုက္ဖိရတယ္ ။
ျပီးရင္ နွမ္းေစ့ေလးနဲ႔ စမုန္စပါးေစ့ေလးေတြ က်ဲထားလိုက္ရေသးတယ္။။
အခု ဒီမုန္႔ေလးက ယက္ေတာင္ေလးလို လုပ္ယူရတယ္..(အေဖတို႔နယ္ဖက္က လုပ္ေနက် ပံုစံေလးေပါ့)
တစ္သက္နဲ႔ တစ္ကိုယ္ ဒီမုန္႔ကို ဒါပထမဆံုး ဂ်ံဳမွုန္႔၀ယ္ျပီး ကိုယ္တိုင္ စမ္းၾကည့္တာပဲ။။
中筋麵粉( Plain flour) သံုးရတယ္ဆိုတာလဲ အခုမွ သိတယ္..။။
သၾကားရည္ ေအးမွ ထည့္ရတယ္ဆိုတာလဲ အခုမွသိတယ္ ...ျပီးေတာ့ ေထာပတ္ထည့္နယ္ရပါတယ္။။
ေဆာ္ဒါမုန္႔အနည္းငယ္နဲ႔ေပါ့ ။။မုန္႔နယ္ရတာလဲ အသက္ထြက္မတတ္ပဲ..ေခြ်းတဒီးဒီးက်ေနေအာင္
နယ္ရတယ္ ။။ က်ေနာ္လုပ္တာ မုန္႔သားနဲနဲမာသြားေတာ့ ေတာ္ရံုဒလိမ့္တံုးနဲ႔ လွိမ့္မရဘူး။။
တအား အားစိုက္ရတယ္ ။ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ကို ဖုန္းဆက္ေခၚျပီး မုန္႔သားလွိမ့္ခိုင္းရတယ္..
သူကေတာ့ ဒီမုန္႔လုပ္တဲ့ေနရာမွာ ဆရာမၾကီးပဲ။။အဲဒီလိုနဲ႔ မုန္႔ေလး ေၾကာ္ျဖစ္သြားပါတယ္။။


ေနာက္၂ရက္ေလာက္ေနေတာ့ ပြဲေတာ္အတြက္ မုန္႔မ်ားမ်ား လုပ္လိုတာေၾကာင့္ ညီအစ္မမ်ားတဲ့
သူငယ္ခ်င္းအိမ္ေျပးျပီး မုန္႔ကူလုပ္ခိုင္းရပါတယ္ ။။တစ္ေယာက္တည္း မုန္႔နယ္အုန္း..လွိမ့္အုန္း..
မုန္႔သားကိုဓါးေလးနဲ႔လွီးျပီး ပန္းေဖၚအုန္းနဲ႔ ျပီးရင္ မီးေအးေအးနဲ႔ ေၾကာ္ရေတာ့...
မနိုင္လို႔..။။(အဟီး ပိုင္တယ္ေနာ္..)








ဒါကေတာ့ တျခားလူမ်ိဳးမ်ားရဲ႔ ပြဲေတာ္စာ ဆမိုင္ ပါ..။။
အားမနာၾကပါနဲ႔..ျဖည္းျဖည္း သံုးေဆာင္ပါ ။။

26 comments:

  1. တခါမွ မစားဖူးဘူးထင္တယ္..
    စားဖူးတဲ့ မုန့္ၾကိဳးလိမ္ဆိုတဲ့ မုန့္နဲ့တူမလားမသိ..
    သၾကားရည္ဆမ္းျပီး အေျခာက္ခံထားတာ..
    ဒါကေတာ့ အေပ်ာ့နဲ့တူတယ္.. ဟိုမုန့္က မာသြားတယ္

    ReplyDelete
  2. မစားဖူးဘူး.. ဒါေပမယ့္ၾကိဳက္ေလာက္တယ္..
    စမိုင္ေတာ့ သိပ္မၾကိဳက္ဘူး....။

    ReplyDelete
  3. ဒီမုန္႔ေလးက အျပင္သား မာသလိုနဲ႔ အတြင္းသားက ကြ်တ္ရြရြေလး..
    မုန္႔ၾကိဳးလိမ္ မဟုတ္ဘူးေနာ္..
    ၾကက္ဥပါတယ္..

    ReplyDelete
  4. မုန္႔ကုိ ၾကည့္ရတာ လုပ္ရတာ ခက္မယ့္ပုံေနာ္.. ယပ္ေတာင္ပုံေတြ လုပ္ထားေတာ့ လွတယ္ ေပါက္ရဲ႕.. ျမည္းၾကည့္ခ်င္လိုက္တာ.. :D

    စမုိင္ေတာ့ တခါမွ မစားဖူးဘူး.. အခ်ိဳေၾကာက္လုိ႔..:P

    ReplyDelete
  5. တို႔လဲ စားၾကည့္ခ်င္လိုက္တာ..း)

    ReplyDelete
  6. မဆိုးဘူး လက္တက္လာျပီ။ မၾကာခင္ ပဲကို မီေတာ႕မယ္။

    ReplyDelete
  7. ယို ရွမ္းဆိုတဲ့မုန္ ့လုပ္စားၾကည့္ခ်င္တယ္။
    စမိုင္ကိုေတာ့ သိပ္ႀကိဳက္ပါတယ္။ နီးရင္လာစားျဖစ္မွာ

    ReplyDelete
  8. အမေပါက္

    ငိုခ်င္သြားဘီ.

    ေမကလုပ္ေပးေနက်

    တစ္ခါလုပ္ေပးျပီးရင္ ဘူးထဲထည့္ အားတိုင္းစားေနက်
    ၾကက္ဥေလးနဲ႕ ႏြားႏို႕ေလးပါထည့္။

    ဒီညေတာ့ ငိုရဘီ အိမ္ျပန္ပို႕ေပးပါ

    ReplyDelete
  9. ေပါက္

    ယိုရွမ္းေတာ့ မစားဖူးဘူး။ စမိုင္ အရမ္းႀကိဳက္တယ္၊ အဲဒီမွာ စမိုင္ရတယ္လား။

    ReplyDelete
  10. အဲဒါ ဘာမုန္႔လဲဟင္..ေပါက္္ေျပာတာ ေတာ္ေတာ္လက္၀င္မယ႔္ပံုပဲ။ စားလုိ႔ေကာင္းမယ္ထင္တယ္ေနာ္.. စမိုင္ေတာ႔ၾကိဳက္တယ္.. မနက္ျဖန္လုပ္စားဦးမယ္..:)

    ၤFB မွာ အရင္ေတြ႔လုိက္တာ..ခုမွ အိမ္ဘက္ေရာက္လာ..:)

    ReplyDelete
  11. Anonymous ကဘယ္သူလဲေတာ့မသိဘူး
    ဆမိုင္ေျခာက္က ခ်န္းျပန္လာေတာ့ အိမ္ကိုမွာလိုက္တာပါ..

    မသိဂၤ ီေရ...လက္၀င္တယ္..ဒါမယ့္
    စားေကာင္းတယ္..အခ်ိဳမၾကိဳက္ရင္ သၾကားရည္ေလွ်ာ့ထည့္ရမယ္..

    မနုစံေရ..က်ေနာ့္ဆမိုင္က အခ်ိဳနဲလြန္းလို႔
    ဒီက လူေတြေတာင္ သၾကားထပ္ထည့္ရ/တယ္..

    ျပာျပာ...မၾကာ မၾကာလာ..ေကြ်းမယ္ေနာ္..

    မရွင္ေလး..
    လုပ္စားၾကည့္ပါ..အရင္နဲနဲလုပ္ၾကည့္ပါ..
    သၾကားရည္က်ိဳျပီး အေအးခံထားေပးပါ..
    က်ေနာ္ကေတာ့ ေရမထည့္ပါဘူး..
    ၁) ဂ်ံဳမွုန္႔
    ၂)သၾကားရည္ေအး..
    ၃)ေဆာ္ဒါမွုန္႔အနည္းငယ္..
    ၄) ၾကက္ဥ..
    ၅)ေထာပတ္
    နယ္ျပီးရင္ အလံုးၾကီးျဖစ္သြားရင္ အ၀တ္ခနအုပ္ထားေပးပါ..
    ျပီးရင္ လက္တစ္ဆုပ္စာယူျပီး
    လွိမ့္တံုးေလးနဲ႔ ပါးပါးလွိမ့္ေပးပါ..
    ပန္းမေဖၚလဲ အေခ်ာင္းေလးေတြ လုပ္ျပီးေၾကာ္လို႔ အဆင္ေျပပါတယ္..
    မီးေအးေအးနဲ႔ ေၾကာ္ပါ..အဆင္ေျပပါေစ..

    ကိုရြာသား မငိုပါနဲ႔...ေစာကပဲ ပို႔ေပးလိုက္တယ္..အဟိ..

    ReplyDelete
  12. စမိုင္ ႀကိဳက္တယ္ ....ေပါက္

    ReplyDelete
  13. ေပါက္ေရ...မုန္႔လာစားတယ္ ေကာင္းမယ္႔ပံုပဲ
    တခါမွ မစားဖူးဘူး
    ဆမိုင္သိပ္မႀကိဳက္ဘူး

    ReplyDelete
  14. စမိုင္ေျခာက္ကို ဒီမွာ၇ွာေတြ႔ထားတယ္။
    လူလဲ.. မလိုင္ေလးရွာလိုက္၊ မဆလာသြား၀ယ္လိုက္၊စမိုင္၀ယ္လုိက္နဲ႔။
    ဆုိင္ကလူေတြနဲ႔ ခင္ေနတာ။ သူတို႔ညႊန္းတဲ႔အစားအေသာက္ေတြ ျမည္းၾကည္႔လုိက္နဲ႔။
    ရုပ္က အဲဒီလူမ်ိဳးမဟုတ္တာတစ္ခုပဲက်န္ေတာ႔တယ္။

    ReplyDelete
  15. စမုိင္လာစားတယ္ ေပါက္ေရ။ မလင္းကုိလည္း လာစားဖုိ႕ ေျပာလုိက္မယ္။

    မမြန္ကြန္မင့္ကုိလည္း ဖတ္ျပီးရီသြားတယ္။ း)

    ReplyDelete
  16. ေပါက္ေရ မစားဖူးတဲ့ မုန္႔မုိ႔ အထူးအဆန္း ၾကည့္သြားတယ္။ ေပါက္က ေတာ္လုိက္တာ အစားေတြ အစုံလုပ္တတ္တယ္။ ခ်န္းေတာ့ ကံေကာင္းတာပဲ။ စမုိင္ကုိ ရန္ကုန္ေရာက္တုန္း စားခ်င္တယ္ ဆုိၿပီး မွာလုိက္တာ ပုိးဟပ္နဲ႔တုိးလုိ႔ ေနာက္တခါ မစားရဲေတာ့ဘူး :( ကုိယ္တုိင္လုပ္တတ္ခ်င္တာ

    ReplyDelete
  17. မုန္႔ေလးေတြကခ်စ္စရာ။စမ္းလုပ္ၾကည့္မယ္။ေဆာ္ဒါ မ၀ယ္တတ္တာ ခက္တာပဲ။စမိုင္ မၾကိဳက္ဖူး။

    ReplyDelete
  18. စမိုင္က Smile ေနသလို
    (တကယ္ ႐ုပ္တရက္ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ခ်န္းမ်ား မုန္႔တခုခုကို ပံုေဖာ္ထားတယ္ မွတ္တာ...)

    ReplyDelete
  19. စားခ်င္လိုက္တာ။ ဒီမွာ ေရာင္းတဲ႔ fannel cake နဲ႔ ဆင္သလိုပဲ။ အစားအေသာက္ဆိုတာ မႀကိဳက္ မရွိေကာင္းဘူး တဲ႔ ေပါက္ရဲ႔။
    စမိုင္ကေတာ႔ အရမ္းႀကိဳက္။ ခ်ိဳလို႔..

    ReplyDelete
  20. ဘီယာက်န္ေသးလားေဟ႕.

    ReplyDelete
  21. ၿမည္းၾကည္႔ခ်င္တယ္... မစားဖူးလို႔

    ReplyDelete
  22. ေပါက္ေရ.. စမ္းလုပ္ၾကည့္တယ္။
    ပံုကေတာ့ ေပါက္လိုမလွဘူး။ အေခ်ာင္းေရာ၊ မေခ်ာင္းမျပားေရာ အစံုပဲ။ ေတာ္ေတာ္ေတာ့ စိတ္႐ွည္
    ရသားေနာ္။
    အဆင္းမလွေပမဲ့ အရသာကေတာ့႐ွိသား။
    မြမြေလး။ စားလို ့ေကာင္းတယ္။
    ေပါက္လက္ရာကို အရင္ စားၾကည့္ရရင္ ပိုေကာင္းမွာ။
    ေနာက္မွ ဓါတ္ပံု တင္ေပးလိုက္တယ္။
    မုန္ ့လုပ္နည္းအသစ္အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  23. စားၾကပါ။ စားၾက။ စားၾက။ ဒီကေတာ့ ၀ိတ္တက္ၿပီး အလွပ်က္ေနမွာစုိးလို႔ မစားေတာ့ဘူး။ ျပန္ေတာ့မယ္။ ႐ႊတ္႐ႊတ္။

    ReplyDelete
  24. မုန္ ့ခ်ိဳေလးေတြကုိႀကိဳက္တယ္ ေပါက္

    ReplyDelete
  25. လုပ္နည္းသင္ေပးပါ.. စားခ်င္တယ္

    ReplyDelete
  26. uhhh.. အဲမုန္႔ျမင္ေတာ့ အိမ္ကို အရမ္း သတိရသြားတယ္။ ေခါက္ဘဲ ေခါက္တတ္တယ္။ ဂ်ဳံမနယ္တတ္ဘူး :D

    ReplyDelete